Εφημεριδα Καρφιτσα

 

21/12/2013 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Από την 1-1-2014, αν δεν υπάρξει αντίθετη ρύθμιση, αίρεται υπό προϋποθέσεις η προστασία από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Συμφωνείτε με το μέτρο αυτό; Είναι πιστεύετε αναγκαίο;  

Πράγματι με το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδακης και κατατέθηκε στην βουλή προς ψήφιση δίδεται μια ανάσα στους δανειολήπτες ως προς την προστασία της πρώτης κατοικίας τους. Σαφώς και ηταν αναγκαία η προστασία της πρώτης κατοικίας αν λάβουμε υπόψιν ότι η μη εξυπηρέτηση των δανείων στο μεγαλύτερο ποσοστό οφέιλεται σε πραγματική οικονομική αδυναμία και οχι σε δολιότητα των δανειοληπτών. Τα κριτήρια που προβλέφθηκαν στο νομοσχέδιο θεωρώ ότι εκτείνονται σε μεγαλο μερος των δανειοληπτών τουλάχιστον οσον αφορά μιστωτούς και συνταξιούχους. Παρολο αυτά  προβληματική παραμένει η κατάσταση με τους εμπόρους, για τους οποίους τεθηκε ως προυποθεση για την προστασία της πρωτης κατοικίας τους, η καταβολή μηνιαίου ποσού , που ισούται με το 30% της τελευταίας ενήμερης δόσης του ή των δανείων τους. Με δεδομένο , οτι οι έμποροι δεν προστατευονται απο το νόμο Κατσέλη εάν τελικά ψηφισθεί ο ανωτέρω όρος τότε οι εμποροι και οι ελέυθεροι επαγγελματίες θα αντιμετωπίσουν άμεσα τον κίνδυνο εκπλειστηρίασης της πρώτης κατοικίας τους. Πιστεύω ότι θα ήταν δικαιότερο να συνεχιστεί το προγενέστερο νομοθετικό καθεστώς που προστάτευε το σύνολο της περιουσίας του δανειολήπτη και όχι μόνο την πρώτη του κατοικία .

 

Πρέπει να προστατευθεί η πρώτη κατοικία των ανέργων, των φτωχών και των μεσαίων νοικοκυριών;

Σαφώς και είναι αναγκαία η προστασία όχι μόνο της  πρώτης κατοικίας τους αλλά ολόκληρης της  περιουσία τους. Οι  άνθρωποι αυτοί ,που κυριολεκτικά σε μια ημέρα απώλεσαν την δουλειά τους , ή είδαν τις αποδοχές τους , τα εισοδήματα τους να μειώνονται δραματικά και

αδυνατούν εκ του λόγου τούτου  να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρέωσεις,   θα ήταν τραγικό να δούν και την περιουσία τους να  εκπλειστηριαζεται. Δεν μπορεί κανείς να υποχρεώνει κανένα στα αδύνατα.Ειναι βασική αρχη του δικαιικού μας συστήματος το "ουδείς υποχρεόυται στα αδύνατα".Θα ήταν απάνθρωπο στην κυριολεξία η μερίδα αυτή των Ελλήνων να μείνουν απροστάτευτοι, την στιγμή που αδυνατούν  να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες διαβίωσης και πιθανά ζούν χωρίς ρεύμα , χωρίς θέρμανση , χωρίς τα βασικά είδη διατρoφής , συνθήκες που καθημερινά βλέπουν το φώς της δημοσιότητας.

Έχετε αναλάβει την υπόθεση δανειολήπτριας- μητέρας δύο ανήλικων παιδιών από τη Θεσσαλονίκη, η οποία έστειλε εξώδικο κατά τράπεζας, ζητώντας να αγοράσει το δάνειό της στην τιμή που αυτό «παζαρεύεται» από τα distress funds. Ποια είναι η εξέλιξη της υπόθεσης αυτής; Έχετε αναλάβει και παρόμοιες υποθέσεις;

 

Μετά την αποστολή του εξωδίκου και ενώ ειχε ναυαγήσει κάθε απόπειρα συμβιβαστικής επίλυσης , δεχτήκαμε αιφνιδίως μια ενδιαφέρουσα πρόταση εκ μέρους της τράπεζας και μαλιστα με ευνοικότερους όρους από αυτούς που είχαμε προτείνει. Στο γραφείο μου χειριζόμαστε όλες τις περιπτώσεις δανειακών συμβάσεων . Πολλές απο αυτές φέρουν τα χαρακτηριστικά της υπόθεσης για την οποία αποστείλαμε το εξώδικο.  Βέβαια, κάθε περίπτωση είναι μοναδική, έχει τους δικούς της όρους και προυποθέσεις και απαιτεί ειδικό χειρισμό.   

Τι συμβαίνει εάν τα ξένα funds αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια και τι προτείνετε;

Αρχικά θα σας απαντήσω τι συμβαίνει  ήδη με συγκεκριμένο fund  που αγορασε τα δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Οταν οι δανειολήπτες απευθύνθηκαν στο Ταμείο για να προβούν σε ρύθμιση  ή να υποβάλλουν την αίτηση που απαιτεί ο νόμος Κατσέλη πριν την προσφυγή στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο , τότε εμβρόντητοι πληροφορήθηκαν για πρώτη φορά, ότι το δάνειο τους έχει μεταβιβαστεί. Εκτοτε  έχουν εισέλθει σ´ ένα απίστευτο αδιέξοδο, διότι ούτε σε ρύθμιση δύνανται να προβούν , ούτε με το Νόμο Κατσέλη να προστατευτουν. Ηδη δε, στο γραφείο μου μελετήσαμε αυτές τις περιπτώσεις  και είμαστε έτοιμοι να απευθυνθούμε στην Ελληνική Δικαιοσύνη  για την προστασία αυτών των ταλαιπωρημένων περιπτώσεων . Σε περίπτωση πάλι, που επίκειται η πώληση δανείου , θεωρώ αναγκαίο ο δανειολήπτης να ζητήσει να το εξοφλήσει ο ίδιος στο ποσό που η τράπεζα προτίθεται να το πωλήσει σε κάποιο Fund,  προκειμένου,  σε περίπτωση πωλήσεως του δανείου σε  εξευτελιστική  τιμή  να δύναται ν΄απευθυνθεί στα αστικά δικαστήρια προτείνοντας  την  καταχρηστικότητα ,  η  οποία  εδράζεται  στην  άρνηση  της  τράπεζας  προς  τον  δανειολήπτη  , συνδυαστικά  με  την  δυνατότητα  που  η  ίδια  παρείχε  στο  fund  να  κερδοσκοπήσει  σε  μία  ιδιάζουσα  εν  γένει  οικονομική  κατάσταση  της  χώρας  και  σαφώς  δυσχερή  οικονομική  κατάσταση  του  δανειολήπτη,  στην  οποία  περιήλθε  χωρίς  οικεία  βουληση ,  ως  προς  την  δραματική  μείωση  των  εισοδημάτων  του ,   με  αποτέλεσμα  όλη  αυτή  η  διαδικασία  να  αντίκειται  στην  ηθική  και  δίκαιη   αντιμετώπιση  των  δανειοληπτών   καθώς  και  στα  όρια  που  επιβάλλει  η  καλή  πίστη  και  ο    κοινωνικός  και  οικονομικός  σκοπός  του  δικαιώματος.  Εαν δε, ο  δανειολήπτης  επιθυμεί να  υπάρξουν και ποινικές ευθύνες τότε, η πρόταση του δανειολήπτη θα πρέπει να γίνει σε χρηματικό ποσό ελάχιστα μεγαλύτερο από αυτό που η τράπεζα προτίθεται να το πωλήσει στο fund.

 

Μπορείτε να μας αναφέρετε περιστατικά που κάποιοι έχασαν τα σπίτια τους για λίγα… ευρώ; 

Τέτοια περιστατικά έλαβαν χώρα κυρίως πριν την ψηφιση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατόικιας .  Από την χρονική στιγμή  της απαγόρευσης στην ουσία των πλειστηριασμών της  πρώτης κατοικίας με τα κριτήρια που τέθηκαν , θεωρώ  ότι  δεν υπάρχει ανάλογη περίπτωση. Από την 1-1-2014 όμως , πιστέυω, ότι  θα υπάρξουν δυστυχώς,  τέτοιες δυσάρεστες  καταστάσεις   δίοτι , όπως σας προανεφερα , το νομοσχέδιο που εισήλθε στη Βουλή προς ψήφιση, δεν καλυπτει αποτελεσματικά τους δανειολήπτες εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες .

Πως μπορούν να προστατευτούν οι δανειολήπτες; 

Αρχικά  οι μισθωτοί ,συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα προστατεύονται από τον νόμο Κατσέλη , ο οποίος εξακολουθεί και για το έτος 2014 να ισχύει.Οι έμποροι και όσοι ελέυθεροι επαγγελματίες δεν προστατεύονται από τον  Νόμο Κατσέλη  θα πρέπει άμεσα ν´ απευθυνθούν στο πιστωτικό ίδρυμα από το οποίο έλαβαν δάνειο να διαπραγματευτούν την δανειακή τους σύμβαση . Θα ήταν αποτελεσματικό δε, πριν προβούν σε οιαδήποτε διαπραγμάτευση να αποτιμήσουν την εμπορική αξία της περιουσίας τους απευθυνόμενοι σε κάποιον ειδικό , όπως εκτιμητή ακινήτων , κτηματομεσίτη . Ο προσδιορισμός της εμπορικής αξίας θεωρώ  ότι  θα διαμορφώσει και την απόφαση για το ύψος του ποσού που θα κληθεί εν τέλει ο δανειολήπτης ν´ αποπληρώσει το πιστωτικό ίδρυμα απ όπου δανειοδοτήθηκε.

επιστροφή